دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

داستان ديجي کالا به نقل از Forbes

تلفن همراه - کسب و کار - کيبورد

پنج شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۷:۰۰


ديجي کالا به عنوان بزرگترين فروشگاه اينترنتي ايران، اين روزها شهرتي جهاني يافته است. حجم بالاي تراکنش مالي اين شرکت و محبوبيت بالاي آن در ميان کاربران، توجه نشريات خارجي را به اين مجموعه جلب کرده است.

وايمکس نيوز - چندي پيش مجله Economist طي مطلبي ارزش ديجي کالا را به عنوان يک استارتاپ ايران،نزديک به 150 ميليون دلار اعلام کرد.. پس از آن نوبت واشنگتن پست بود که از موفقيت هاي ديجي کالا در زمينه کارآفريني بنويسد. و اکنون نشريه معتبر Forbes اين شرکت را براي گزارش خود انتخاب کرده است.
در ادامه مطلب مي توانيد گزارش Forbes از اين فروشگاه آنلاين ايراني را مطالعه نماييد.
خريد لباس و لوازم آشپزخانه از بازارهاي داخل ايران امري مرسوم است که معمولا بر حسب تجربه انجام مي شود اما در مورد اجناس ديگري چون دوربين اوضاع کمي متفاوت خواهد بود.
به همين دليل دو برادر دو قلو به نام هاي حميد و سعيد محمدي تصميم گرفتند که نحوه خريد لوازم الکترونيک مصرفي و کالاهاي ديگر را در کشور را متحول نمايند.
حدودا 8 سال پيش اين دو برادر 35 ساله، پيشرو ترين استارتاپ ايراني به نام  ديجي کالا را راه اندازي کردند که در زبان فارسي به معناي کالاهاي ديجيتال است.
شفافيت در معاملات، پس گرفتن کالاها و نقدهايي که در مورد محصولات عرضه شده در اين وبسايت منتشر مي شد براي اغلب خريداران ايراني بيگانه بود و همين عوامل برادران محمدي را بر آن داشت تا اين کسب و کار جديدي را که حالا ارزشي برابر با 150 ميليون دلار دارد، راه اندازي نمايند.
داستان از اينجا شروع مي شود که اين دو برادر شيفته عکاسي بودند و توانستند با همراهي هم حدودا 1000 دلار را پس انداز نمايند و با آن يک دوربين SLR ديجيتالي بخرند.
پس از آنکه پول لازم براي خريد دوربين ياد شده جمع شد، آنها فضاي مجازي را براي يافتن نقدهاي حرفه اي و حتي آماتور در مورد دوربين ها زير و رو کردند اما هر چه بيشتر جستجو مي کردند کمتر به نتيجه اي مي رسيدند و عاقبت تصميم گرفتند که يک دوربين Nikon D70 را خريداري نمايند.
حميد مي گويد: عاقبت آنچه را که مي خواستيم پيدا کرديم اما مشکل آنجا بود که آن دوربين تنها در يک فروشگاه موجود بود.
چند ماهي از خريدمان نگذشته بود که لنز دوربين دچار مشکل شد. متأسفانه فروشگاهي که از آن خريد کرده بودند در تهران معروف بود و فروشنده، لنز اورجينال را با يک نمونه ارزان تر آنالوگ عوض کرده بود و در واقع سر آنها را کلاه گذاشته بود.
 
 
تجربه بسيار بدي بود اما آنطور که حميد مي گويد الهام بخش آنها شد تا ديجي کالا را راه اندازي نمايند. او در ادامه مي گويد: ما تمام پول خود را صرف خريد آن دوربين کرديم و به همين دليل ايده راه اندازي ديجي کالا به ذهنمان خطور کرد.
او ادامه مي دهد ما مي خواستيم وبسايتي را ايجاد کنيم که مملو از اطلاعات و نقدهاي مفيد براي کالاهاي الکترونيکي مصرفي باشد و علاوه بر اين موضوع، تجربه بسيار خوبي از خريد را براي کاربران بسازيم.
ايده ساخت اين تارنما در واقع از Cnet و آمازون گرفته شده بود. ما معتقد بوديم که بايد از هر دو الگوي تجاري ياد شده در ديجي کالا استفاده نماييم چراکه دسترسي به نقد محصولات و يک تجربه خريد خوب موضوعاتي هستند که ايراني هاي واقعا با آنها مشکل داشتند.
در آن زمان، مکاني براي دريافت مشاوره، اطلاعات و نقدهاي بي طرف در مورد محصولات مصرفي پيشرفته وجود نداشت و علاوه بر اين يافتن جاي قابل اعتمادي که بتوان از آن خريد کرد هم بسيار دشوار بود.
کالاهايي نظير تلفن هاي موبايل، از فروشندگاني در بازار خريداري مي شدند که صرفا يک پرچسب غير رسمي از فروشنده را همراه داشتند و خبري از خدمات مشتري و يا امکان مرجوع کردن کالاها نبود.
حرفه اي ها و آماتورها همگي اتفاق نظر داشتند که نياز به يک وبسايت معتبر براي مقايسه محصولات، تصاوير، کيفيت کالاها، خصوصيات شان و البته با امکان خريد به شدت احساس مي شد.
هر دو برادر داراي مدرک MBA هستند و تا آن زمان هيچگاه به خارج از ايران سفر نکرده بودند. بنابراين الگوي کسب و کار ديجي کالا کاملا بر پايه طرحي شکل گرفته بود که آنها در فضاي وب مشاهده کرده بودند و اطلاعي از نحوه تجارت واقعي در جوامع ديگر نداشتند.
در ابتدا تمرکز برادران محمدي روي لوازم الکترونيکي بود اما هم اکنون اين دو مدير موفق در حال توسعه کسب و کار خود و بسط آن به ديگر کالاهاي مورد استفاده نظير لوازم خانگي، کتاب، رسانه، وسايل بهداشتي شخصي، اسباب بازي، انواع گجت، عطر و حتي ابزارآلات هستند که به صورت روزانه در زندگي مورد استفاده قرار مي گيرند.
حميد در اين رابطه توضيح مي دهد: «ما مفهوم ديجي‌کالا را تغيير داديم. تا پيش از اين نام شرکت ما معادل کالاهاي ديجيتالي بود، اما اکنون ديجي‌کالا به معني انتخاب محصولات متفاوت و خريد آن ها به صورت ديجيتالي است
اکنون اين شرکت در حال راه اندازي سرويس «هديه» خود است. اين سرويس بر اساس اطلاعاتي که از کاربران و علايق آن ها به دست مي آورد، سعي مي کند محصولاتي را به شما پيشنهاد دهد.
حميد معتقد است که اگرچه ديجي‌کالا هم اکنون بيش از 80? سهم بازار فروش آنلاين ايران را در اختيار دارد، اما آن ها همچنان راه زيادي را در پيش دارند تا بتوانند خريداران بيشتري را به مجموعه خود اضافه کنند.
«ما در تلاشيم تا فرهنگ خريد آنلاين را در بين کاربران توسعه دهيم. مخاطب ما نسل جواني است که هنوز چنين موضوعي را تجربه نکرده است. ما براي ارائه يک تجربه خوب از خريد آنلاين، مي خواهيم مطمئن شويم که حتي به شهر هاي خارج از تهران هم به بهترين نحو سرويس مي دهيم
در راستاي همين هدف، ديجي کالا هم اکنون علاوه بر تهران، بيش از 30 شهر را مورد پوشش خدمات خود قرار مي دهد و در نظر دارد تا 3 ماه آينده، سرويس خود را به 100 شهر ديگر نيز ارائه دهد. با اين تعداد، تقريبا تمام ايران تحت مي توانند از خدمات ديجي کالا استفاده نمايند.
ديجي کالا در زمينه قيمت محصولات نيز رقابت را بسيار جدي گرفته است؛ حميد در اين رابطه اينچنين توضيح مي دهد:
«ما مي خواهيم از لحاظ قيمتي، بهترين گزينه اي باشيم که کاربر پيش روي خود مي بيند؛ بر همين اساس محصولات را با ضمانت بهترين قيمت به فروش مي رسانيم و شرط 7 روز بازگشت کالا را نيز به مشتري ارائه مي دهيم. در ايران اين موضوع تا حدي غير معمول است، اما کاربران آن را دوست دارند. جالب است بدانيد که نرخ بازگشت محصولات ما کمتر از 2 درصد است
تا سه سال پيش ديجي کالا بدون راه اندازي هيچ نوع کمپين يا ايجاد روند تبليغاتي خاصي کاملاً روزهاي موفقي را پشت سر مي گذاشت. حميد مي گويد انتقال يافتن کيفيت يک سرويس در ايران از طريق اطلاع رساني خود کاربران به يکديگر، بسيار موثرتر از هر روش تبليغاتي ديگري است.
براي مثال اگر تعداد بررسي ها و نظراتي که کاربران در زير تلفن هوشمند گلکسي S5 سامسونگ درج کرده اند را ببينيد مشاهده خواهيد کرد که بيش از 20 هزار نفر در رابطه با اين محصول ديدگاه و يا تجربه شان را بيان کرده اند. نکته در اينجاست چنانچه به سراغ آمازون برويد نظرات کاربران به نصف اين رقم براي محصول مشابه خواهد رسيد. ايراني ها به شدت علاقه مند هستند تا تفکرات و صد البته تجربه ي کاربريشان را با هم به اشتراک بگذارند.”
کاربران اين کشور به وسائل الکترونيکي و گجت ها نيز اشتياق فزاينده اي را نشان مي دهند و همه ي اين مسائل باعث مي شود تا کساني که به ديجي کالا رجوع مي نمايند هدفشان تنها خريد نباشد و بخواهند اين نقدهاي کاربري را نيز مطالعه و آگاهي بيشتري کسب نمايند.”
اين دو برادر استارت آپ خود را با رقمي در حدود 10000 دلار که حاصل پس انداز شخصيشان بوده است آغاز نموده اند و تنها پس از دو ماه توانسته اند به سود دهي برسند. ديجي کالا در زمينه ي بازديدهاي کاربران، در آمد و سفارشات دريافتي، طي سال هاي گذشته رشدي بيش از 200 درصد را تجربه نموده است.
تعداد کارمندان اين مجموعه نيز به بيش از 500 نفر رسيده اند. اما تغيير فرهنگ سازماني هنوز بخشي است که الزام در موردش وجود دارد. بسياري از افرادي که به استخدام ديجي کالا در مي آيند در بازه ي سني 26 الي 27 سال قرار دارند و لذا در حال تجربه کردن اولين فرصت شغليشان هستند، اين امر سبب مي شود تا شرکت مورد بحث براي ارائه نمودن خدمات پشتيباني قوي به مشتريان خود نيازمند تيم منابع انساني بسيار قوي باشد که اعضاي بخش مرتبط را به شکلي صحيح آموزش دهند. ايجاد ساختارهاي تيمي مناسب، ايجاد انگيزه در اين تيم ها و تعيين برنامه هاي مشخص جهت رقابت با يکديگر و در نهايت پيشرفت مجموعه نيز از ديگر چالش هاي موجود هستند.
برادران محمدي در حال حاضر از پلتفرم خودشان براي جهت و هدف دادن به استارتاپ هاي نوپا استفاده مي نمايند. اين دو معتقدند بيش از راهنمايي و هدايت کردن استارتاپهاي تازه شکل گرفته در تهران اين کسب و کارهاي جوان نيازمند شنيدن داستان هاي موفقي همانند حکايت ديجي کالا هستند.

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو